Vijenac 714 - 716

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Pandemijskih nevolja, znamo, nije malo, no nemila ugroza znatno je ubrzala razvoj internetske komunikacije i druženja, ne uvijek u negativnom smislu. U svijetu kinematografije virtualno preusmjeravanje u mnogočemu je tek nužno zlo, ali sila prilika urodila je i pothvatima koji u starom normalnom možda i ne bi bili ostvareni. Izdvajamo tri osobito zanimljive obrazovne inicijative.

Filmske profesije u sektoru kamere HFS-a

Na mrežnoj stranici Hrvatske udruge filmskih snimatelja (hfs.com.hr) i na platformi Vimeo postavljena su tri dokumentarna obrazovna filma u trajanju od 45 minuta do jednog sata, pod zajedničkim nazivom Filmske profesije u sektoru kamere. Sva tri režirao je snimatelj i predsjednik HFS-a Mario Sablić, a ostvareni su u produkciji udruge.


Filmaši edukativno o filmu /
Snimak zaslona

Posrijedi su jednostavna, ali zanimljiva i poučna ostvarenja u kojima sami hrvatski snimatelji i drugi neizostavni profesionalci „oko kamere“ pojašnjavaju ono što je njima samima čisto kao suza, ali mnoge neupućene razmjerno zbunjuje – tko čini ekipu sektora kamere i što su im zadaci. Naslovi epizoda govore o tomu što je tema: Operator kamere – švenker, 1. asistent kamere – šarfer i dvodijelni Direktor fotografije

Sve što ste željeli znati o Materi

Jure Pavlović, redatelj, scenarist i producent više zapaženih filmova, među kojima je posljednji njegov cjelovečernji igrani prvenac Mater, na platformi Vimeo objavio je seriju obrazovnih predavanja u kojima govori o svim fazama nastanka tog filma, od prve ideje do distribucije.


Plakat filma /
Izvor HAVC

Niz naslovljen Nastanak dugometražnog filma – studija slučaja Mater sastoji se od pet polusatnih epizoda kojima naslovi jasno određuju temu: Od ideje do scenarija, dvodijelni Razvoj projekta, Produkcija i snimanje, Postprodukcija i distribucija. Odlična škola.

Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre

Ljubitelji nepoznate filmske baštine odnedavno na raspolaganju imaju nov portal, jednostavno i točno imenovan Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre (zbirka.pulskafilmskatvornica.hr).


Naslovnica portala

Na njemu se prikupljaju svi filmovi, filmski i videozapisi te ostali filmski materijali nastali na području Pule i Istre do 2001. koje su ostvarili zaljubljenici u film, bilo samostalno, bilo u filmskim i kinoklubovima, školama, radionicama, udrugama, institucijama. Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica, koja je nositelj projekta, digitalizirat će i dati na besplatnu uporabu javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija. Početno su na portalu ponuđena 22 filma uglavnom neznanih entuzijasta.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak